Manfred Erlandsson – ”Vad fick du luft ifrån?”
Manfred Erlandsson har tidigare skapat några av Sveriges största YouTube-klipp, medverkat i bland annat SVT:s Snorkråkan och TV4:s Fångarna på fortet.

YouTube-Manfred: ”Var fick du luft ifrån?”

Under de kommande tre åren behöver 1200 nya talanger utbildas inom ventilation.

Nu tar Plåt & Ventbyrån hjälp av Youtubestjärnan Manfred Erlandsson för att få fler unga att få upp ögonen för ventilationsyrket.

 

I den nya YouTube-serien ”Var fick du luft ifrån?” utsätter sig Manfred för luft och ventilation i olika former. Det första avsnittet hade premiär på Youtube i december .

– Det är så roligt att spela in den här serien, jag får lära mig massor med spännande saker och träffa underbara och entusiastiska människor. Jag har dessutom förstått hur viktigt det är med inomhusklimat och bra luft, så jag hoppas verkligen att fler får upp ögonen för detta viktiga och roliga yrke, säger Manfred Erlandsson till Plåt & Ventbyrån.

Testar myter och undersöker

I serien utsätter sig Manfred för luft och ventilation i olika former, till exempel tryck, flöde, fukt, temperatur, ljud och luftens beståndsdelar. Han testar även myter, tar reda på var luften kommer ifrån och vad som krävs för att bygga ett fungerande ventilationssystem.

Vem kan sitta kvar längst i en bastu? Kan man krypa i ventilationskanaler som på film? Lyckas Manfred få sig själv att sväva? Och hur undviker man bäst luftburna virus? Manfred testar det här och mycket annat.

– Att fylla på ventilationsbranschen med nästa generation ventilationsmontörer är otroligt viktigt, säger Kaveh Nowroozi, projektledare på Plåt & Ventbyrån.

Om Manfred och satsningen

Manfred startade sin egen YouTube-kanal 2012. På bara några år växte den till en av Sveriges största kanaler och Manfred har vunnit flera fina priser.

”Var fick du luft ifrån” är en satsning från Plåt & Ventbyrån vars uppdrag är att få fler att utbilda sig till ventilationsmontörer samt säkerställa att de får en kvalitativ yrkesutbildning. Plåt & Ventbyrån ägs gemensamt av fackförbundet Byggnads och arbetsgivar- och branschorganisationen Plåt & Ventföretagen.

Kolla in avsnitten i ”Var fick du luft ifrån” här:

Läs mer:

Plåt & Ventbyråns branschskola i Katrineholm_FOTO_JEZZICA_SUNMO
Sanna Skyttborn
Etna Runborn, 17 år och Jenny Landberg, 28 år, har valt ett mansdominerat yrke och de stormtrivs.
Mariam Mohammedamin
Hadi Barbari - Foto Orlando.G.Boström
Tittar på ventilationen
Plåtslagare
Guldrummet. Foto Boel Ferm.
Stefan Gardell, Gotland
Tobias Fahlqvist, vd i ventilationsbranschen