Guldrummet. Foto Boel Ferm.
Plåt & Ventföretagen är bransch- och arbetsgivarorganisation för alla plåt- och ventilationsföretag som i dag samlar över 950 medlemsföretag.

Vi vill locka fler till landets utbildningar

Kul att du har hittat hit! Garanteratjobb.se är en satsning från Plåt & Ventföretagen, bransch- och arbetsgivarorganisation för alla plåt- och ventilationsföretag – idag över 950 stycken.

I Sverige råder en extrem brist på hantverkare – och i våra branscher ser det precis likadant ut. Varför har det då blivit så? Anledningarna är flera men det finns några som sticker ut litet extra:

  • Den lärlingsutbildning som tidigare fanns i Sverige har så gott som raderats ut.
  • De praktiska yrkesutbildningarna inom gymnasiet har fått ge vika för de teoretiska.
  • Medelåldern i hantverkarkåren är dessutom hög – inom en tioårsperiod kommer 100 000 hantverkare att gå i pension.

Yrkesgrupper kan dö ut

Bristen på kunniga bygghantverkare som plåtslagare, ventilationsmontörer, elektriker, rörmokare och målare är akut. Lika illa är det inom kulturvårdande hantverk som exempelvis kakelugnsmakare, stuckatörer, förgyllare och smeder. Ovärderlig kunskap försvinner när det inte finns någon som tar över efter den generation som strax går i pension.

Redan 2008 visade en undersökning av bemanningsföretaget Manpower att hantverkare är en bristvara i hela världen. I 15 av de 32 länder där undersökningen gjordes svarade arbetsgivarna att hantverkare är den yrkesgrupp där det är svårast att få tag i utbildat folk.

Vill lägga ner branschskolor

Men trots detta och att organisationer som Svensk Näringsliv och flera fackförbund varnar för att det kommer att saknas närmre 300 000 yrkesutbildade i Sverige om drygt 10 år, så planerar regeringen att lägga ner försöket med branschskolorna till sommaren. Enligt skolminister Lotta Edholm (L), är antalet sökande för få.

Garanteratjobb.se är Plåt & Ventföretagens sätt att försöka locka fler ungdomar och unga vuxna till landets utbildningar inom plåtslageri och ventilation.

– För handen på hjärtat, vilka utbildningar leder egentligen till garanterat jobb direkt efter avslutat utbildning, säger Johan Lindström, tidigare vd och förbundsdirektör.

 

Läs mer:

Plåt & Ventbyråns branschskola i Katrineholm_FOTO_JEZZICA_SUNMO
Sanna Skyttborn
Etna Runborn, 17 år och Jenny Landberg, 28 år, har valt ett mansdominerat yrke och de stormtrivs.
Mariam Mohammedamin
Hadi Barbari - Foto Orlando.G.Boström
Tittar på ventilationen
Plåtslagare
Stefan Gardell, Gotland
Manfred Erlandsson testar bastu
Tobias Fahlqvist, vd i ventilationsbranschen