Hadi Barbari - Foto Orlando.G.Boström
2021 vann Hani Barbari ”SM för unga plåtslagare” – en årlig och rikstäckande tävling för gymnasieelever på byggprogrammet i åk 3, med inriktning byggnadsplåtslageri. Här ges en möjlighet att visa upp sin skicklighet i en kul och uppskattad tävlingsform – inte minst inför publik.

Hadi Barbari: ”Som plåtslagare är man närmare himlen”

När Hadi Barbari ensam kom till Sverige som 15-åring, lade han genast märke till husens vackra plåttak. Nu, åtta år senare, har han vunnit SM för unga plåtslagare och är en av dem som bygger just de vackra taken han då såg.

Att få vara kreativ och händig är det bästa med att vara plåtslagare. Det tycker 23-åriga Hadi Barbari som jobbat inom yrket sedan han gick ut gymnasiet. Under skoltiden på Jällaskolan i Uppsala var han den som alltid var kvar sist i verkstaden för att jobba med egna projekt – han valde att bli plåtslagare just eftersom han tycker om att jobba med händerna.

Hadi fick jobb direkt efter gymnasiet och 2021 vann han SM för unga plåtslagare, något han beskriver som en dröm som gick i uppfyllelse.

Hur är dina arbetstider?

”Min dag börjar tidigt. Jag går upp, gör en macka och tar en promenad med hunden. Jobbet börjar 6.30 men jag vill vara på plats en kvart tidigare för att hinna ta en kopp kaffe med kollegorna och planera dagen. Att vi börjar så tidigt gör att vi har vår lunchrast redan klockan nio – något som kändes väldigt konstigt i början, men nu har jag vant mig.”

Hur ser en vanlig dag på jobbet ut?

”Vad jag jobbar med kan variera väldigt mycket: ena dagen är jag uppe på ett tak och slår plåt och nästa kan jag vara i verkstaden för att tillverka plåtbitar till ett bygge. När dagen är slut vid fyra åker jag hem, går ut med hunden och tränar. Sedan är det dags att ladda för nästa arbetsdag!”

Vad är svårast med ditt jobb?

”Vissa vinterdagar kan det vara halt och kallt på taket. Därför är det viktigt att man är försiktig och respekterar säkerhetsreglerna.”

Vad är det bästa med ditt jobb?

”Det bästa med att vara plåtslagare är att man får vara händig, kreativ och jobba ute i friska luften. Som plåtslagare är man närmare himlen.”

Läs mer:

Plåt & Ventbyråns branschskola i Katrineholm_FOTO_JEZZICA_SUNMO
Sanna Skyttborn
Etna Runborn, 17 år och Jenny Landberg, 28 år, har valt ett mansdominerat yrke och de stormtrivs.
Mariam Mohammedamin
Tittar på ventilationen
Plåtslagare
Guldrummet. Foto Boel Ferm.
Stefan Gardell, Gotland
Manfred Erlandsson testar bastu
Tobias Fahlqvist, vd i ventilationsbranschen