Bråvallagymnasiet i Norrköping är det enda i landet som erbjuder VVS- och fastighetsprogrammets ventilationsinriktning i egen regi. Artikeln är skriven av Åsa Ragnarsson, baserad på ett pressmeddelande från Plåt- och Ventbyrån, och har tidigare varit publicerad i Plåt & Ventmagasinet.

Bra drag på ventutbildningen i Norrköping – men praktikplatser saknas

Den 25 och 26 oktober gjorde Plåt & Ventbyrån ett nedslag i Norrköping för att uppmärksamma allt från elever till kommunen och företag, på Bråvallagymnasiets nya inriktning ventilation. Utbildningen har alla de rätta förutsättningarna och eleverna är på plats. Men, det saknas APL-platser till Norrköpings blivande ventilationsmontörer.

Behovet av utbildade ventilationsmontörer är stort över hela landet och Östergötland är inget undantag. Norrköpingsregionen har dock en stor fördel eftersom Bråvallagymnasiet i Norrköping är den enda gymnasieskola i landet som erbjuder VVS- och fastighetsprogrammets ventilationsinriktning i egen regi med godkänd ventilationslärare och egna lokaler.

Landets övriga gymnasieskolor erbjuder ventilation som ett lärlingsupplägg där eleverna läser ventilationsämnena dels som arbetsplatsförlagt lärande i företag och dels på Plåt & Ventbyråns Branschskola. I skolor med lärlingsupplägg bedrivs 50 procent av utbildningstiden i företag. Men tack vare att Bråvallagymnasiet har en utbildad ventilationslärare är utbildningen där mestadels skolförlagd med endast 15 veckor ute på praktik hos företag.

Besök på VVS- och fastighetsprogrammet

För att lyfta fram den fina ventilationsutbildningen på Bråvallaskolan, och peppa blivande elever att intressera sig för ventilation, gjorde Plåt & Ventbyrån ett besök i årskurs 1 på VVS- och fastighetsprogrammet. Yrkesambassadör Pontus Forsström från Söderköping var med och berättade om sin vardag som ung ventilationsmontör och det genomfördes både tävlingar och experiment.

Folkbladet och P4 Östergötland uppmärksammade besöket på Bråvallagymnasiet i reportage och en livesändning där det berättades om skolans nya inriktning och fördelarna med att utbilda sig till ventilationsmontör.

Ventilationsläraren Christian Marcelja var nöjd med att få lite extra hjälp med att sprida information om utbildningen.

– Det var jättekul med besöket, det tyckte både eleverna och vi lärare. Det var också bra att få hjälp med att sprida information om ventilationsutbildningen. Det är bra för hela skolan. Och vi har ju faktiskt en väldigt bra skola, förtydligade Christian.

Besök i årskurs 9

För att säkerställa fortsatt intresse för utbildningen gjordes även besök i årskurs 9 på Navestaskolan respektive Sandbyhovsskolan. Liksom för Bråvallagymnasiets elever bjöds det på lite annorlunda lektioner i ventilation där monteringstävlingen som vanligt gjorde stor succé. Eleverna hade i princip ingen förkunskap alls om vare sig ventilation eller yrket ventilationsmontör, så det blev en första viktig aha-upplevelse.

– Det är väldigt få som känner till yrket, det gör det extra härligt att se glädjen och engagemanget när eleverna får sätta i gång och montera olika kanaler på tid. Det blev helt klart en positiv upplevelse, sa Kaveh Nowroozi, Plåt & Ventbyrån.

Bland högstadielärarna var besöken mycket uppskattade och flera önskar återbesök eller nya chanser att boka in sig.

Lokala representanter

På morgonen den 26 oktober bjöds den lokala ventilationsbranschen in till en frukost på The Lamp Hotel i Norrköping. Det blev ett bra samtal kring hur företagen, kommunen och branschföreträdare kan bidra till att skaffa APL-platser till de elever som har valt att utbilda sig till ventilationsmontörer. För det är där utmaningen ligger just nu – fler praktikplatser behövs i Östergötland!

Deltog gjorde representanter från Lindab, SN Plåt & Vent, Total Ventilation i Linköping AB, Bråvallagymnasiet, Norrköpings kommun, Byggnads och Plåt & Ventföretagen.

Alla var rörande överens om att det borde ha varit fler företag på plats under frukosten och de engagerade företagen på plats lovade att kontakta sina företagarkollegor och bland annat föreslå att ta emot elever gemensamt. Rickard Björk från Lindab passade på att lyfta att även grossister är lämpliga praktikplatser. Patrik Rydberg, Plåt & Ventföretagen var väldigt tydlig med att praktikplatser är branschens gemensamma ansvar.

– Det är nu när det är lågkonjunktur som vi verkligen ska satsa på utbildning, annars har vi ingen arbetskraft alls när det vänder igen, sa Patrik Rydberg.

Många praktikplatser saknas

Åsa Stenmark, rektor för VVS- och fastighetsprogrammet på Bråvallaskolan berättade att situationen just nu är mer eller mindre desperat då endast hälften av ventilationseleverna hade fått en APL-plats inför den kommande praktiken efter höstlovet.

– Får vi inte ut eleverna på praktik så kommer vi inte kunna fortsätta att ha kvar utbildningen, förklarade hon.

Åsa föreslog även en möjlig lösning för kommunen som vid upphandling av ventilationstjänster skulle kunna kräva att företag tar emot elever för APL, eller att det åtminstone ger en fördel i en upphandling.

Företagare – fler praktikplatser behövs

Du som arbetsgivare inom byggbranschen har en mycket viktig del i att framtidens arbetskraft får rätt kompetens.

Vill du veta mer om hur du engagerar dig och hjälper oss med vårt mål att locka fler till plåt- och ventbranschen? Då kan du gå in på några av dessa webbsidor för att få mer information: 

  • Plåt & Ventbyrån – här finns allt som du behöver veta om att ta emot lärlingar och praoelever.
  • Plåt & Ventföretagen – efter inloggning hittar du som är medlem en landningssida på pvforetagen.se med mer information om rekryteringskampanjerna Kompetens25 och Garanterat jobb.

Läs mer:

Plåt & Ventbyråns branschskola i Katrineholm_FOTO_JEZZICA_SUNMO
Sanna Skyttborn
Etna Runborn, 17 år och Jenny Landberg, 28 år, har valt ett mansdominerat yrke och de stormtrivs.
Mariam Mohammedamin
Hadi Barbari - Foto Orlando.G.Boström
Tittar på ventilationen
Plåtslagare
Guldrummet. Foto Boel Ferm.
Stefan Gardell, Gotland
Manfred Erlandsson testar bastu
Tobias Fahlqvist, vd i ventilationsbranschen