Fredrik Blomberg, Stefan Gardell och Åke Nylander
Fredrik Blomberg, Bråvalla, Stefan Gardell, Gotland och Åke Nylander, Sundsvall, arbetar aktivt – från olika håll – på att öka antalet utbildnings- och lärlingsplatser inom ventilation.

De utbildar för framtidens ventilation

Sedan hösten 2022 är ventilation en av VVS- och fastighetsprogrammets fyra inriktningar. Men det är skolorna själva som väljer vilka inriktningar som de vill erbjuda. Nu pågår därför ett aktivt arbete från branschen för att öka antalet utbildningsplatser.

Företagen spelar en mycket viktig roll i skapandet av utbildningar, eftersom både gymnasieskolorna och vuxenutbildningarna gärna vill se en efterfrågan innan de drar igång. Dessutom är de flesta skolor beroende av lärlingsplatser.

Stefan Gardell, Gardells Plåtslageri på Gotland, är en av de företagare som länge har engagerat sig i frågan. Han är också delaktig i att Wisbygymnasiet nu planerar för en lärlingsutbildning i ventilation.

– Vi söker folk hela tiden och det gäller även de andra ventilationsföretagen på ön. Nu har skolan förstått vilket stort behov som finns, så det här blir bra för oss alla, säger han.

Lärarhandledning och konkreta åtgärder

Plåt & Ventbyrån ägs gemensamt av fackförbundet Byggnads och arbetsgivar- och branschorganisationen Plåt & Ventföretagen. I deras uppdrag ingår att få fler att utbilda sig till byggnadsplåtslagare och ventilationsmontörer, samt att säkerställa att yrkesutbildningarna håller en hög kvalitet. Plåt & Ventbyrån har därför tagit fram en lärarhandledning till lärare på VVS- och fastighetsprogrammet.  Där står att eleverna ska få ta del av ämnet ventilation redan i årskurs 1, något som ökar kunskapen inför inriktningsvalet till årskurs 2.

– Det handlar just nu mycket om konkreta och kontaktskapande åtgärder. Att stötta utbildningar med få elever, liksom de skolor som har visat intresse för inriktningen men som ännu inte har tagit beslut. Vi fokuserar också på de orter där företagen har ett tydligt behov av att anställa ventilationsmontörer, berättar Helena Örnliden, utbildningsrådgivare på Plåt & Ventbyrån och den som har tätast kontakt med skolor och lärare.

Viktig kontakt mellan företag och skola

Hon berättar att det bland annat har genomförts en Norrlandsturné för att träffa skolor och politiker i Piteå, Umeå, Skellefteå, Luleå och Övertorneå.

En person som betonar vikten av god kontakt mellan företag och skola är Åke Nylander, lärare på VVS- och fastighetsprogrammet på Praktiska gymnasiet i Sundsvall. Han har tidigare arbetat i ventilationsbranschen och vet hur ventilationsföretagen själva får leta upp och utbilda ventilationsmontörer.

– Jag tog kontakt med företagen som var mycket positiva till att ta emot lärlingar och få deras utbildning skräddarsydd efter verksamheten, berättar Åke.

Full beläggning i Norrköping

Bråvalla gymnasium i Norrköping är en av endast två gymnasieskolor i landet som i dag har behöriga lärare för ventilation. Läraren Fredrik Blomgren har under sina två år på skolan gjort sig känd för sitt engagemang och för att oftast ha full beläggning. Fredrik menar att den riktigt stora utmaningen är att se till att ungdomarna vet att yrket ventilationsmontör finns.

– Jag förstår att företagen har ett stort behov av ventilationsmontörer och jag hoppas att de flesta elever väljer till ventilationsteknik, som nu är ett valbart fördjupningspaket.

 

 

Läs mer:

Plåt & Ventbyråns branschskola i Katrineholm_FOTO_JEZZICA_SUNMO
Sanna Skyttborn
Etna Runborn, 17 år och Jenny Landberg, 28 år, har valt ett mansdominerat yrke och de stormtrivs.
Mariam Mohammedamin
Hadi Barbari - Foto Orlando.G.Boström
Tittar på ventilationen
Plåtslagare
Guldrummet. Foto Boel Ferm.
Manfred Erlandsson testar bastu
Tobias Fahlqvist, vd i ventilationsbranschen