Tittar på ventilationen
När du jobbar med ventilation har du en viktig roll i samhället. Ditt arbete hjälper till att säkerställa att människor har en hälsosam inomhusmiljö och kan arbeta och bo i byggnader som uppfyller hälsoregler.

Vad gör en ventilationsmontör?

Ventilationssystem är en viktig del av alla hus och byggnader i vårt moderna samhälle. Här förklarar vi vad en ventilationsmontör gör, vilka uppgifter och ansvar som ingår i yrket, och hur framtiden ser ut för dem som väljer att satsa på en karriär inom ventilation.

Ventilationssystem är nödvändiga för att upprätthålla en hälsosam inomhusmiljö – både i bostadshus och andra byggnader. Men hur fungerar dessa system? Vem är det som installerar dem? Svaret på den frågan är en ventilationsmontör. Ventilationsmontörer är viktiga för att säkerställa att ventilationssystem fungerar korrekt och att byggnader uppfyller säkerhets- och hälsoregler.

Utbilda dig till ventilationsmontör

För att bli ventilationsmontör krävs det vanligtvis en yrkesutbildning. Många väljer att gå VVS- och fastighetsprogrammet på gymnasiet, eller en yrkesutbildning efter gymnasiet. Utbildningarna fokuserar på hur olika ventilationssystem fungerar och hur de monteras och underhålls.

Efter examen kan ventilationsmontörer få jobb hos företag som installerar och underhåller ventilationssystem. När du har arbetat som ventilationsmontör en tid så kan du gå vidare och jobba som ventilationstekniker. En ventilationstekniker underhåller och reparerar ventilationssystem.

Viktigt att det finns ventilationsmontörer

När du jobbar med ventilation har du en viktig roll i samhället. Ditt arbete hjälper till att säkerställa att människor har en hälsosam inomhusmiljö och kan arbeta och bo i byggnader som uppfyller hälsoregler. Dessutom är det en ständigt växande bransch med behov av kvalificerade yrkespersoner.

I framtiden kommer antalet jobb inom installation och underhåll av ventilationssystem att öka. Detta beror på flera faktorer – som en ökad medvetenhet om behovet av god luftkvalitet i byggnader och ett ökat fokus på energieffektivitet. Det här innebär att det finns goda karriärmöjligheter inom yrket.

Att arbeta som ventilationsmontör är ett spännande och utmanande yrke som ger möjlighet att göra en verklig skillnad för samhället. Det är också en karriär som erbjuder goda möjligheter till fortsatt utbildning och utveckling.

Läs mer:

Plåt & Ventbyråns branschskola i Katrineholm_FOTO_JEZZICA_SUNMO
Sanna Skyttborn
Etna Runborn, 17 år och Jenny Landberg, 28 år, har valt ett mansdominerat yrke och de stormtrivs.
Mariam Mohammedamin
Hadi Barbari - Foto Orlando.G.Boström
Plåtslagare
Guldrummet. Foto Boel Ferm.
Stefan Gardell, Gotland
Manfred Erlandsson testar bastu
Tobias Fahlqvist, vd i ventilationsbranschen