Mariam Mohammedamin
"Jag har alltid varit intresserad av skapande och problemlösning. Redan som liten var jag otroligt fascinerad av höga byggnader." Det säger byggledaren Mariam Mohammedamin som arbetar på Tommy Byggare i Göteborg. Foto: Björn Larsson Rosvall

Ingenting är omöjligt för Årets byggkvinna 2023

Att ta sig fram som ung kvinna i byggbranschen är inte lätt. Att dessutom bära slöja är minst sagt tufft. Men för Mariam Mohammedamin är ingenting omöjligt. Trots att hon har mött både rasism och misstro ger hon aldrig upp. Möt Årets byggkvinna 2023.

32-åriga byggledaren Mariam Mohammedamin, som arbetar på Tommy Byggare i Göteborg, har alltid vetat att hon vill jobba inom byggbranschen.

– Jag har alltid varit intresserad av skapande och problemlösning. Redan som liten var jag otroligt fascinerad av höga byggnader. Jag gick runt på stan och kikade upp på fasaderna och funderade över hur de hade blivit till. Så tänkte jag att jag också ville bygga sådana hus när jag blir stor, säger hon.

Så efter gymnasiets naturvetenskapliga linje var valet enkelt för Mariam. Hon började plugga till byggingenjör med en dröm om att få vara med och bidra till samhället genom att bygga skolor, sjukhus och andra viktiga byggnader. Men när hon var färdig med sin examen blev det inte riktigt som hon hade tänkt.

– Jag hade jättesvårt att få jobb. Det var ingen som ville satsa på en ung kvinna som dessutom bär slöja. Jag stötte på så många fördomar och frågor som: ”Hur ska du kunna ha bygghjälm som har slöja?” och ”Hur ska du orka jobba på ett bygge som är så ung, grön och kvinna?”.

”Ingenting är omöjligt”

Självklart var det väldigt tufft och påverkade henne att mötas av all misstro. Men Mariam är inte den som ger upp. Hon lever efter mottot: ”Ingenting i världen är omöjligt, det omöjliga tar bara lite längre tid.”

– För mig handlar det om att övervinna hinder och utmaningar. Genom hårt arbete, tålamod och beslutsamhet kan vi nå våra mål även om vägen dit är svår. Jag tror att varje utmaning är en möjlighet att växa och lära oss nya sätt att uppnå det som vi strävar efter.

Så när jobben uteblev tog Mariam saken i egna händer och startade eget. Då hade hon dessutom hunnit läsa in ytterligare en examen, som inredningsarkitekt.

– När jag insåg att det inte räckte att vara byggingenjör valde jag att plugga vidare till inredningsarkitekt också. Att förena mina kunskaper i de båda yrkena gav mig verktyg att kunna skapa både innovativa och estetiskt tilltalande lösningar.

”Projekten är mina barn”

Under ett års tid jobbade hon sedan i eget företag och hjälpte privatpersoner att bland annat rita bygglovsritningar och inreda hemma. Men så en dag kom det ett samtal från Tommy Byggare.

– Det var en person i mitt nätverk som hade tipsat dem om att jag var perfekt för jobbet som byggledare hos dem.

Mariam gick på intervju och allt klickade. I dag jobbar hon som byggledare hos Tommy Byggare i Göteborg. Hennes roll är varierad och dagarna innehåller allt från att mängda material till att hantera projektplanering och teamledning. Hon tillbringar lika mycket tid ute på byggena som inne på kontoret.

– Jag älskar mitt arbete och att se resultatet av det som vi gör. Projekten är som mina barn och jag fäller nästan en tår när vi lämnar över dem till kunden, säger hon och skrattar.

Det bästa med jobbet i byggbranschen är att få se sina idéer bli verklighet, tycker Mariam.

– Att vara med och skapa något från grunden, att övervinna utmaningar och att se hur ditt arbete berikar samhället – det är en otrolig känsla.

Ordning och reda på jobbet

Tommy Byggare är främst inriktade på kommersiella fastigheter för handel, industri och kontor samt bostäder i Västsverige. De tar sig an allt från smårenoveringar till storskaliga projekt. Företaget har kontor i Alingsås, Göteborg, Trollhättan, Vårgårda, Herrljunga och Lidköping.

Just nu är Mariam Mohammedamin arbetsledare på ett projekt på Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg. Mariam berättar att hon är en bestämd men schysst arbetsledare.

– Jag vill ha ordning och reda på våra arbetsplatser, alla måste städa varje dag och hålla koll på saker och ting. En del tycker inte om att jag är bestämd men det får de tåla, de har inget val.

Ändrad attityd

I våras vann hon utmärkelsen ”Årets byggkvinna 2023”. Det blev något av ett kvitto på att all möda som hon lägger ned på sin yrkesroll är värt tiden och energin. Men priset har även haft andra positiva sidoeffekter.

– Efter att jag blev Årets byggkvinna har jag märkt att attityderna gradvis förändras. Flera i min omgivning pratar numera om vikten av mångfald och inkludering i branschen. Det är en positiv utveckling, men det finns fortfarande mycket hårt arbete att göra.

Och visst händer det fortfarande att hon stöter på misstro och hårda ord ute på byggena. Att vara muslim och kvinna i en mansdominerad bransch är inte lätt, men Mariam säger att hon har blivit starkare nu och är glad att kunna bryta mönster och inspirera andra kvinnor att också våga ta klivet in i branschen.

– Jag har mött utmaningar och många fördomar, men jag har alltid varit envis och modig och jag kan bara skratta åt de småsinnade människor jag möter som försöker trycka ner mig. De får tycka vad de vill för jag vet att jag bevisar motsatsen när jag jobbar.

Förebild

Mariam vill vara en förebild för andra unga kvinnor och få dem att våga ta steget, tro på sig själva och följa sina drömmar och sin passion.

– Byggbranschen behöver olika perspektiv och engagerade och kreativa individer som kan forma vår framtid på ett positivt sätt. Så våga ta plats, utmana dig själv och sök mentorskap för att växa och utvecklas. Låt oss tillsammans skapa en inkluderande, fördomsfri och innovativ bransch!

Den här texten är skriven av Karin Rosvall och publicerades ursprungligen i Plåt & Vent Magasinet.

Läs mer:

Plåt & Ventbyråns branschskola i Katrineholm_FOTO_JEZZICA_SUNMO
Sanna Skyttborn
Etna Runborn, 17 år och Jenny Landberg, 28 år, har valt ett mansdominerat yrke och de stormtrivs.
Hadi Barbari - Foto Orlando.G.Boström
Tittar på ventilationen
Plåtslagare
Guldrummet. Foto Boel Ferm.
Stefan Gardell, Gotland
Manfred Erlandsson testar bastu
Tobias Fahlqvist, vd i ventilationsbranschen