De är två unga tjejer som har valt ett mansdominerat yrke där de stormtrivs. Friheten, kreativiteten och utmaningarna är några av fördelarna med plåtslagaryrket tycker 17-åriga Etna Runborn och 28-åriga Jenny Landberg. Men framför allt trivs de med sina kollegor.
Det var egentligen inte alls meningen att Etna Runborn från Norrköping skulle bli plåtslagare. Hon hade siktet inställt på att bli tulltjänsteman, precis som sin pappa, och började därför på gymnasiets samhällsvetenskapliga program.
Men efter bara några dagar insåg hon att hon ju var mer praktiskt lagd och gillade att röra på sig mycket, i stället för att sitta still i en skolbänk. Så hon bytte till byggprogrammet med sikte på att bli målare, som sin mamma.
– Jag är född med pensel i handen och har alltid hjälpt till när mamma har målat något hemma. Så det kändes naturligt att välja målarutbildningen, säger hon.
Kände inte till plåtslageri
Men så hade förstaårseleverna på Bråvallagymnasiet rundgång och Etna fick prova på plåtslageri, ett hantverksyrke som hon inte alls kände till innan dess.
– Då upptäckte jag att det var ännu roligare än måleri, så jag bytte inriktning. Det jag gillar med plåtslageri är att man får skapa saker och göra allt själv från grunden. Och så tycker jag om att det är mycket eget tänkande och räknande.
I dag går 17-åriga Etna andra året på byggprogrammet med inriktning plåtslageri. Hon är en av två tjejer i sin klass och trivs som fisken i vattnet. Tre dagar i veckan är hon på praktik på K.G. Hjelmgrens Plåtslageri eftr. AB i Norrköping där hon har Jenny Landberg, 28 år, som sin handledare.
– Jag trivs jättebra här, både med arbetsuppgifterna och kollegorna. Mycket handlar ju just om vilka man jobbar med och det är jättebra kollegor här på K.G. Hjelmgrens, säger Etna.
Började som praktikant
Jenny Landberg började också som praktikant på K.G. Hjelmgrens under sin gymnasietid. Nu har hon varit på företaget i nio år.
– Innan jag kom hit på praktik hade jag varit på en annan firma, men där trivdes jag inte alls lika bra. Det är viktigt att man känner sig välkommen som praktikant och att företaget ställer upp och tar sig tid för en. Det gjorde de här på K.G. Hjelmgrens och det försöker jag göra nu när jag tar hand om våra praktikanter. De ska känna sig som en i gänget och ha vettiga uppgifter att göra. Visst kan det ta lite mer tid ibland och det händer att det blir fel, men det ingår när man tar sig an en praktikant, menar Jenny.
”Bli inte arg om de gör fel”
– Man måste ge praktikanterna tid och ha ett visst lugn, inte bli arg om de råkar göra fel. Visst, det kostar kanske pengar om det blir fel, men samtidigt är det ju, som vår chef Patrik brukar säga, ”läropengar”. Man lär sig av att göra fel, och då får det bli ”gör om gör rätt” i stället. Den inställningen finns här hos oss och det tycker jag är bra.
Jenny var ensam tjej på firman väldigt länge, och även om hon trivs bra med att jobba tillsammans med killar så tycker hon att det är roligt att nu få fler tjejer som kollegor.
– I början var det kanske lite grabbigt när jag var ny som plåtslagare, även om jag aldrig har varit utsatt för något jobbigt. Men det var inte många tjejer i branschen. Nu kommer det fler och det är jättekul. Vi får ofta positiva kommentarer från kunderna som tycker att det är kul att se en tjej som är plåtslagare.
Mansdominerat yrke inget problem
För Etna var det ingen stor sak att välja ett mansdominerat yrke.
– Jag är uppvuxen med killar och har alltid haft många bra killkompisar, så det är liksom ingen stor grej. Jag är som en av killarna på jobbet, även om vissa andra ute på byggena kan reagera ibland, men det är bara att lära sig hantera det och strunta i det.
Båda två är medvetna om att det är svårt att få ungdomar att söka sig till branschen och de tror att tidig information är en av nycklarna.
– Man måste visa upp yrket mer för unga, för jag tror att många hade tyckt att det var kul men nu känner de inte till det. Och man måste ut tidigt, gärna redan i sjuan på högstadiet, för det är många som redan då börjar fundera på vad de vill bli, säger Etna.
Yrkesambassadör
Jenny håller med. Hon är en av K.G. Hjelmgrens yrkesambassadörer med uppgiften att få upp ungdomars intresse för plåtslageri. Det innebär att hon då och då tar emot elever från gymnasiets årskurs ett och visar dem företagets plåtverkstad och vad man kan göra med plåt samt svarar på deras frågor.
– Jag tror att det är viktigt att de får se hur vi jobbar och kan ställa frågor om yrket. Jag tror även att det är bra att lyfta fram fördelarna, som att det är bra lön och att du är så gott som garanterad ett jobb efter gymnasiet och att jobbet är väldigt fritt. Det är sådant som är viktigt när man ska göra sitt yrkesval.
”Ingen fråga är för dum”
Jenny har inte varit ute på skolor än, men flera av hennes kollegor har det och det ligger i planen att även hon ska ut och missionera om plåtslagaryrket. Precis som Etna tror hon att det är viktigt att börja redan på högstadiet.
– Vi måste nå dem som är 14–15 år så att de har betänketid innan det är dags att välja inriktning. Jag tror att det är bra att vi plåtslagare som träffar dem är lite yngre och gärna tjejer, så att fler tjejer vågar söka sig till yrket. Vi blir ju lite av förebilder för dem.
För Etna, som tar studenten om ett år, är framtiden ljus. Jobb lär hon ha, förhoppningsvis på K.G. Hjelmgrens för där trivs hon jättebra, och förhoppningsvis blir det SM för unga plåtslagare i årskurs tre.
Till andra unga personer som står i begrepp att göra sitt gymnasie- och yrkesval har hon ett gott råd:
– Gå på öppet hus och besök skolor, för där kan du få prova på yrket och få en bild av det. Och ställ massor av frågor, ingen fråga är för dum!
Den här texten är skriven av Karin Rosvall och publicerades ursprungligen i Plåt & Vent Magasinet.